Vogels.

Kleine plevier

Het eindresultaat

Vogel hut Espelo.

Buizerd in vlucht

De vogelhut van Arjan Troost in Espelo krijgt met regelmaat de buizerd op bezoek.

 

Buizerd, het alles controlerende oog

Iedere beweging bij de waterpoel wordt geobserveerd.

 

Buizerd, heel voorzichtig en waakzaam even wat drinken

Iedere vogel blijft altijd de omgeving in de gaten houden.

 

De koolmees neemt onder het wakend oog van de buizerd een bad

Grote bonte specht

De boomkruiper. kijk eens goed hoe groot zijn voet is in verhouding tot zijn lichaam en hoe goed de boomkruiper is uitgerust met perfect klimmateriaal.

De vogelhut van Arjen Troost laat een grote variëteit aan vogels zien

 

De Dollard.

 

Groningen de Dollard: de mooiste uithoek van Nederland

Aan de rand van Nederland ligt een ongerept natuurgebied van meer dan duizend hectare kwelder en zevenduizend hectare droogvallend wad. De ontmoeting tussen zout en zoet water maakt de Dollard uniek. In het brakke getijdenlandschap voelen planten als de zeeaster en diverse wad- en watervogels zich prima thuis..

De witgat is een middelgrote, van boven zeer donkere steltloper van het binnenland die bij het wegvliegen altijd goed de opvallende witte stuit en staartbasis laat zien. Hij is vaak bij de kleinste plasjes te vinden en broedt niet ver van Nederland. Al in Duitsland is een behoorlijke populatie te vinden. Broedt vaak in oude lijsternesten.

 

De Dollard.

Een gouden omlijsting van het wad

Kwelders vormen de gouden omlijsting van het wad. Ze ontstaan daar waar de bodem hoog genoeg is opgeslibt om plantenwortels houvast te geven. Omdat het water hier minder zout is dan elders in de Waddenzee, ontstaat een plantengroei met een heel eigen karakter. Opvallend zijn de uitgestrekte zeeastervelden die het gebied in de nazomer lila kleuren. Vanwege hun functie als broed-, rust- en voedselgebied vormen de Dollardkwelders een vogelgebied van internationale betekenis..

Witgatje

Witgatje

Zwarte Ruiter

Zwarte Ruiter

 
 

Watersnip

Plas en Dras, het summum voor weidevogels : De Kievit

Plas en Dras, het summum voor weidevogels : De Kievit

De Kluut

De Kluut

De uiterwaarden van de IJssel.

De uitwaarden van de IJssel

De uitwaarden van de IJssel

Het is hoog water aan de IJssel. Heerlijke omstandigheden voor de vele gansen. Met de juiste licht omstandigheden een mooi grafisch plaatje.

 

Ouwehands dierenpark.

 

Ouwehands Dierenpark is een dierentuin in Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is gebouwd op de Laarschenberg aan de oostzijde van de stad.

De rode flamingo

De rode flamingo

Diependal - Drenthe.

Ten noorden van het dorp Hijken ligt het Hijkerveld. Het weidse heidegebied met de tientallen vennen en veenrestanten geeft een goede indruk van het Drentse landschap. Aan de oostzijde van het terrein ligt het Landgoed Hooghalen. Aan de westzijde liggen de vloeivelden en het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje, wat nu Speelstad Oranje is. Na het sluiten van de fabriek is dit vloeiveldensysteem omgevormd tot het vogelreservaat Diependal. In het noordoosten ligt het particuliere Landgoed Kortewegse bos. In het gebied zijn Schoonebeker heideschapen en Schotse Hooglanders te vinden.

 

De dodaars is onze kleinste futensoort. Deze schuwe watervogel is zelfs nog een slag kleiner dan het meer bekende waterhoen. De dodaars is broedvogel van ondiepe en beschutte wateren met een rijke oeverbegroeiing en onderwatervegetatie. Moerasgebieden bijvoorbeeld, maar ook vennen en meren. Buiten het broedseizoen op allerlei soorten wateren, tot soms stadsgrachten en stadsparken.

 

de Krakeend

Het waterhoen

Druk, druk, druk. Continu in beweging en op een gegeven moment als fotomodel in de weer vlak voor de vogelhut. De vloeivelden nabij het dorp Oranje in Drenthe. Van industrieel water reservoir tbv de aardappelteelt verandert in een heerlijk stuk natuurgebied met unieke soorten.

 

Zomertalingen zijn prachtige eenden die broeden in open moerassen en agrarisch gebied met voedselrijke sloten en ondiepe plassen, voorzien van rijke, niet al te hoge en dichte water- en oevervegetatie. Het nest bevindt zich in dichte kruidenvegetatie of in een graspol. Het voedsel bestaat uit allerlei plantaardig en dierlijk materiaal, en wordt op of net onder de waterspiegel verzameld. Zomertalingen zijn langeafstandstrekkers die ten zuiden van de Sahara overwinteren, onder meer in de Sahel..”

— Vogelbescherming

 

Weidevogels Eempolder.

Grutto_Eempolder_PAL2641 2.jpg
En de echte rover is: De Mantelmeeuw

En de echte rover is: De Mantelmeeuw

De weidevogel populatie staat onder druk. Vaak krijgen de Vos en steenmarter de schuld van leeggeroofde nesten. Deze mantel meeuw was continu op jacht naar eieren en jongen van de Weidevogels

 

De bijeneter hut, een vogelhut zoals er vele zijn in Nederland. In dit geval niet in de vrije natuur maar verbonden aan een volière van 1100 m2. Als fotograaf een prachtige gelegenheid Europese vogels te zien en te fotograferen die je anders misschien nooit of eens in je leven ziet. Is het vergelijkbaar met fotografie in de vrije natuur? Nee dit is vergelijkbaar met een dierentuin. Toch is het een geweldig ervaring deze dieren in een redelijk normale habitat te zien waarbij ze totaal niet beïnvloed worden in hun gedrag.

Draaihals - Bijeneter hut

Draaihals - Bijeneter hut

Familie van de specht.


De draaihals is een vogel met een teruggetrokken manier van leven. De vogel heeft een uitstekende schutkleur van bruine, zwarte en grijzige strepen in het patroon van boomschors. De onderzijde is lichter van kleur en getekend met dunne dwarsstrepen. Over de ogen loopt een donkere streep. De rechte snavel heeft een scherpe punt. De vogel heeft korte poten met relatief lange tenen voor een betere houvast op boomschors.


Zijn tong is lang en kleverig. Slangachtig kan hij zijn hals strekken en zijn kop zelfs 180 graden draaien in elke richting. De lichaamslengte bedraagt 16 cm en het gewicht 30 tot 45 gram.

 
 

Bijeneter hut in Emmen

De Bijeneter Hut is een vogelkijkhut waar het volledig draait om de Bijeneters. De vogelkijkhut bevindt zich in een landschapskooi van 1100m². U heeft 100% garantie om de Bijeneter voor de camera te krijgen. Alle vogels hebben een wettelijk verplichte ring. Bij veel vogels is de ring niet zichtbaar. Bij de Bijeneter is de ring helemaal niet zichtbaar..

 
 
Opname van de vogels in de bijeneter hut in Emmen

Grauwe Klauwier met jongen - Fochteloërveen Juli 2020

Fochteloërveen.

Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uitgestrekt natuurgebied, het Fochteloërveen. Een gebied dat tot de verbeelding spreekt met vogels als de kraanvogel en de blauwe kiekendief. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa.

 

“De Wieden, wat een geweldig natuurgebied - De Zwarte Stern”

— Paul Albers

 
 

De weerribben en de Blauwe flits.

De Weerribben is een 35 km² groot natuurgebied in de gemeente Steenwijkerland in het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel. Het vormt onderdeel van het Nationaal Park Weerribben-Wieden en is grotendeels in handen van Staatsbosbeheer.


Het nationale park De Weerribben werd oorspronkelijk ingesteld in 1992. Op 17 januari 2007 (definitief in januari 2009) werd het park uitgebreid met het qua natuur vergelijkbare gebied De Wieden dat ten zuiden ervan ligt en grotendeels in handen is van Natuurmonumenten. Het vormt daarmee samen het Nationaal Park Weerribben-Wieden dat bijna 100 km² groot is. Tezamen vormen zij een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa.

Op 17 Mei 2020 om 6:00 vertrokken naar de weerribben. Wat een prachtig natuurgebied. Een afwisselend landschap en zeer veel vogels. Continu hoorde ik de koekoek en ik heb deze vogel wel zeven keer voorbij zien vliegen maar ik was, niet een keer, in de gelegenheid er een foto van te maken. Na een wandeling van drie uur kom ik op een plek met een soort vierkante vijver. Ik loop langs de langste zijde en zie aan de overkant een camera op statief staan gericht op een tak in het water. In eerste instantie zie ik geen mensen. Voorzichtig loop ik verder en zie ik een man en een vrouw op het talud zitten aan de zijde waar ik loop op ca 30 meter afstand van de plek waar de camera staat. Ineens denk ik: “IJsvogel”. Voorzichtig nader ik en vraag : IJsvogel? Er wordt bevestigend geantwoord. Ik denk WAUW en begin direct mijn statief op te stellen. Het is zeker 40 jaar geleden dat ik deze mooiste vogel van Nederland heb gezien. Wat een bijzonder moment. Je dient wel geduld te hebben. Ik heb er in totaal denk ik zo’n drie uur gestaan en gezeten waarbij de IJsvogel of te snel was om goed vast te leggen of er gebeurde gedurende zo’n 45 minuten helemaal niets. Ik ben er wel superblij mee dat ik beelden heb van deze blauwe flits. Wat een mooie vogel.

STORK_04_PAL2103_COLOR_SRGB_OS.jpg

Wat een stroomlijn en elegantie - De Ooievaar

Vogels in Nederland.

Notaris Peek uit Raalte was diegene die mijn interesse voor vogels heeft gewekt. Als jongen van 16 jaar nam hij mij mee om naar vogels te kijken. Hij wist toegang te krijgen tot locaties waar je normaal geen toegang toe krijgt. De liefde, voor vogels kijken, was ontstaan en sinds 2020 heb ik nu ook de fotografie apparatuur om vogels goed vast te leggen.

 
 

Er zijn al jongen

2 Mei, half vijf in de ochtend mijn bed uit. Vandaag ga ik proberen de Ooievaar op video vast te leggen. 5:45 op locatie. Ik zie een Ooievaar de andere is blijkbaar nog eerder opgestaan. Het miezert, het is koud, er gebeurd niets. Ik sta met de paraplu boven mijn camera. Je let na een uur wachten even niet op. Staat Ooievaar nummer twee ineens op het nest. Nadering compleet gemist. Het vederkleed wordt gepoetst. De ooievaar poept een keer achteruit en ineens komt de broedende Ooievaar in de benen. Wat blijkt: ze hebben al jongen. Rond 8:00 nadert er een een nieuw regenfront. Ik hoor gedonder. Gauw weg van de stalen uitkijktoren bij Fortmond en weer naar huis. het was zeker de moeite waard en natuurbeleving kost tijd. :)

 
STORK_04_PAL2103_COLOR_SRGB.jpg

Wat een elegantie en stroomlijn bij de Ooievaar, gefotografeerd nabij: Fortmond - Olst

De Ooievaar, april 2020

De Ooievaar - Fortmond - Olst nabij de IJssel - April 2020

 

De Duursche Waarden is een 120 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer in de gemeente Olst-Wijhe nabij de buurtschap Fortmond. De Duursche Waarden bestaat uit geulen, oeverwallen en stukken bos in de uiterwaarden van de IJssel. Het gebied is vernoemd naar het nabijgelegen gehucht Duur. Er werd eeuwenlang rivierklei gewonnen voor de baksteenproductie die er op vrij grootschalige wijze plaatsvond.

De IJssel wordt al sinds de late middeleeuwen beteugeld door dijken. De tussen rivier en dijk liggende uiterwaarden zijn door sedimentatie belangrijk hoger komen te liggen, ze overstromen alleen bij zeer hoge waterstanden. De waarden konden daardoor, behalve voor kleiwinning, in de loop van de twintigste eeuw steeds intensiever agrarisch worden gebruikt. Landschappelijke en natuurwaarden gingen vaak verloren. Om dit proces te keren werd in het kader van Plan Ooievaar op een aantal plaatsen de mogelijkheid onderzocht om het oorspronkelijke rivierenlandschap te reconstrueren. Er werden vier plaatsen voor herstelwerkzaamheden aangewezen, waaronder de Duursche Waarden, dat in 1989 werd bestempeld tot natuurontwikkelingsproject.

 

Fotograaf Paul Albers - De Blauwborst

(Diafragma f/5,6 - Focuslengte 500mm - Sluitertijd 1/500 - ISO 200) Nikon Z6 met Nikor 200-500 mm zoomlens

April 2020 - Vroeg in de ochtend om 7:15. Locatie Engbertsdijksvenen nabij Kloosterhaar in Twente. Voor het eerst in mijn leven een Blauwborst gezien en gefotografeerd. Het is de variant L. s. cyanecula met een witte keelvlek. de witgesterde Blauwborst.

De Engbertsdijksvenen is een staatsnatuurmonument in de gemeente Twenterand in Overijssel, bij Kloosterhaar ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk vlak bij de Duitse grens. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Het is ongeveer 1000 hectare groot.

Er zijn uitgestrekte veengebieden met heideterreinen en vennen. Het is een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Het feit dat 17 van de 25 hectare levend hoogveen in Nederland hier te vinden is, tekent de grote natuurwaarde. Het gebied maakt deel uit van het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000.

Buizerd - Wierdenseveld bij Nijverdal, April 2020

Lepelaar - Ooijpolder Mei 2020De Ooijpolder (ook wel Ooypolder) is een natuurgebied dat voornamelijk ligt in de gemeente Berg en Dal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het maakt deel uit van de grensoverschrijdende streek de Duffelt. Een klein …

Lepelaar - Ooijpolder Mei 2020

De Ooijpolder (ook wel Ooypolder) is een natuurgebied dat voornamelijk ligt in de gemeente Berg en Dal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het maakt deel uit van de grensoverschrijdende streek de Duffelt. Een klein gedeelte, de Ooyse Schependom, ligt in de gemeente Nijmegen. De grootte van het gebied is ongeveer 2000 hectare. In de polder liggen de dorpen Ooij (ca. 2000 inwoners) en Persingen (ca. 100).

Voordat er dijken waren, was de Ooijpolder een moerasgebied dat vaak onder water stond. Rond 1300 werden de eerste dijken in het gebied gebouwd. De Ooijpolder viel onder het polderdistrict Circul van de Ooij, dat al in 1580 de dijkrechten had. In 1958 is het district Circul van de Ooij opgeheven en het gebied valt nu onder het polderdistrict Groot Maas en Waal. Een monument op de Ooijse Waaldijk herinnert aan het dijkmagazijn van de Circul van Ooij, dat hier stond.

Niet alleen het dijkmagazijn stond hoog, in dit poldergebied treft men ook veel terpboerderijen aan. Zelfs trafohuisjes werden boven in een toren geplaatst.

In 1933 werd het Hollandsch-Duitsch gemaal gebouwd om het waterpeil in de Ooijpolder en de aangrenzende Duitse landbouwgebieden te reguleren. Overtollig water kon daarna via Het Meer afgevoerd worden.

Avondspits in mijn tuin.

 

Je kunt op vrij eenvoudige wijze het aantal vaste vogelbezoekers in je tuin vergroten door te zorgen voor een vogel drinkbak annex wasplek. Vogels zijn van nature schone dieren die goed voor zichzelf zorgen. Niet iedere soort zie je badderen maar veel soorten wel. De merel, koolmees, pimpelmees en spreeuw zie je regelmatig een bad nemen. Mussen en duiven maken hier minder gebruik van maar komen graag iedere dag drinken. Zorg er voor dat de bak regelmatig schoongeveegd en weer aangevuld wordt met vers water.

Is zo’n drinkplek lastig te maken? Nee. Graaf de plek op diepte uit. Voor een drink / wasplek niet dieper dan ca 10 cm en laat de diepte geleidelijk verlopen. Leg een stuk plastic hierin voordat je de beton stort. Beton kun je kant en klaar halen in de lokale bouwmarkt. Maak de bak ca 5 cm dik zodat deze ook bestendig is tegen eventuele vorst.

Je hebt er jaren plezier aan. Maak de bak op een plek die je makkelijk vanuit je woonkamer kunt observeren. Een doorsnee van 1 meter is al ruim voldoende.

Vogels in mijn tuin.

.

 
 
 

Roodborst tapuit

 

De roodborsttapuit is een vrij kleine zangvogel die 11,5 tot 13 cm lang is. Het mannetje heeft in de broedtijd een zwarte kop en duidelijke witte vlekken op de zijkanten van de hals en een oranje borst, waarbij het oranje tot aan de buik reikt. De bovenzijde is donkerbruin. Het vrouwtje is van boven bruin gekleurd, ook op de kop daar waar het mannetje zwart is. Ze mist de duidelijke witte halsvlekken en ze is minder uitbundig oranje gekleurd op de borst. Onvolwassen vogels zijn ook bruin gekleurd met een soort donkerbruin schubbenpatroon. De roodborsttapuit is een insecteneter.

Bonte Vliegenvanger - Het Wierdenseveld - April 2020

De Kokmeeuw

de Kokmeeuw danst als een ware artiest over het oppervlaktewater van de Weerribben opzoek naar alles wat eetbaar is. Wat een sierlijke vogel.