Mijn weg naar minimalisme voor Fotoclub Salland

In dit artikel neem ik jullie mee in het proces van de fotografie bij het maken van een minimalistische foto. Een foto waar je misschien twee keer naar moet kijken voordat het duidelijk wordt waar je naar kijkt. De leden van Fotoclub Salland hebben bijzonder veel werk gestoken in dit jaarthema en het resultaat mag bekeken worden. Ikzelf ben zeer tevreden over het eindresultaat.

De fontein in Leeuwarden naar een ontwerp van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa

Jaume Plensa

Love

‘Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Hun gezichten zijn naar elkaar toegewend, maar hun ogen zijn gesloten. De gezichtsuitdrukking van de kinderen is sereen. Om hen heen hangt een 2 meter hoge mistwolk waar we in rond kunnen dwalen. ‘Ze dromen’, zegt Plensa; ‘voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.’ De Spaanse kunstenaar kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ’s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. ‘In Friesland’, zei hij, ‘komt het water uit de grond.’


De beelden zijn van een adem benemende schoonheid.

Jaume Plensa
(Spanje, 1955) woont in Barcelona

Jaume Plensa geniet wereldwijd grote faam met zijn metershoge sculpturen van vooral vrouwenhoofden. Ze hebben de ogen gesloten en bieden een bijna meditatieve aanblik. De zo typerende sfeer van bezonkenheid en inkeer kwam prachtig tot uitdrukking in Plensa’s veel geprezen tentoonstelling in de Basilica di San Giorgio Maggiore tijdens de Biënnale van Venetië in 2105. Een absoluut hoogtepunt in zijn uitgebreide oeuvre is de Crown Fountain in het Millennium Park van Chicago, waarop gezichten van honderden inwoners verschijnen. Plensa heeft vele onderscheidingen gekregen, waaronder de Medaille de Chevalier des Arts et Lettres, de Velázquez Prize for the Arts in 2013 en in 2017 The Ten-Year Award to the Crown Fountain for Excellence in Architecture. Zijn sculpturen staan overal ter wereld in openbare ruimtes en musea, maar zijn nog maar zelden in Nederland te zien geweest.

De kunstenaar zijn kunst uitingen zijn te bekijken op de volgende website https://jaumeplensa.com

 
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.
— Antoine de Saint-Exupery

Love

 
Less is more.
— Mies Van Der Rohe
 
It is the heart that makes a man rich. He is rich according to what he is, not according to what he has.
— Henry Ward Beecher
De-Fontein-Leeuwarden-14.jpg
 

Kunst!

 

Love - minimalisme

Super tevreden met eindresultaat. Ik zie het al op een formaat van een meter bij twee meter aan de muur hangen.
— Paul Albers
Bekijk de foto’s over minimalisme van de andere leden van Fotoclub Salland. Het is zeer de moeite waard.
— Paul Albers