Het Carnaval leeft en bruist

Zondag 24 januari 2016

Iedereen denkt het carnaval moet nog beginnen. Ik kan U echter vertellen dat het volop bezig is en bruist van activiteiten en enthousiasme.

Vele, vele vrijwilligers zijn al iedere week in touw om de voorbereiding van de carnaval ( Vrijdag 5 februari tot met Dinsdag 9 februari) perfect voor te bereiden.

Technische commissie

Allerlei onderdelen van de vereniging de Stöppelkaters zijn op maximaal vermogen door de week en in de weekends bezig. de Programma commissie met een avond als Gein Galabal, De wagenbouw commissie met: Hoe krijgen we die wagen op tijd af. De technische Commissie met de versiering van de Horeca, de residentie van de Prins, de Feestzaal in de Vergulden kater versieren. Aankondigings borden langs de weg, Teveel om op te noemen.

Den Vergulden Kater

Daarnaast natuurlijk commissies als optocht commissie met werkzaamheden rond de optocht, het bezoeken van de wagenbouwers, De PR commissie met het onderhouden van Website, Facebook pagina's, het samenstellen van de Zotteklap, De fotografen die alle onderdelen van werkzaamheden, feestavonden en alles wat de vereniging doet tot in de puntjes vastleggen.

Het risico van zo'n blog artikel is natuurlijk het gevaar mensen vergeten te benoemen die nog niet genoemd zijn.

Natuurlijk hoort bij de actieve groepen ook de dansgroepen, leidsters, bestuur en natuurlijk mijn Wijze Raad van Elf en de schaduw van de Prins: Ceremonie meester, President en Gala President.

Generale repetitie

Daarnaast ook nog eens familie en vrienden die je helpen met de organisatie van je Prinsen receptie. Het geeft mij een warm gevoel  zoveel vrijwilligheid en enthousiasme bij elkaar te zien.

Er wordt keihard gewerkt en we hebben veel plezier met elkaar en in de samenwerking met andere Carnaval verenigingen in de gemeente Raalte.

Er zijn zelfs zoveel activiteiten dat je, als Prins Paul II, zelfs niet alles kunt meemaken. Het Carnaval is dit jaar extreem vroeg en dat zorgt ervoor dat alles gerealiseerd dient te worden in een zeer klein tijdbestek.

Een klein terugblik op het afgelopen week en weekend:

Donderdag avond 21 januari 2016: Generale van het Gein Galabal.

Overleg

De programma commissie van de Stoppelkaters heeft een strak georganiseerde generale van het het Gein Galabal georganiseerd. Dan weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt en op welk tijdstip. Alle artiesten zijn strak op het gevraagde moment aanwezig, Grime bureau Manja is ook aanwezig zodat laatste wensen met betrekking tot grime doorgesproken kunnen worden. De lieve mensen verzorgen dit al 35 jaar voor onze vereniging: heel bijzonder.

De generale voorloopt voorspoedig onder de strakke leiding van Gala-President Bjørn Roescher. Een laatste correctie, een laatste woord van advies een helpende hand. Bjørn, een van de drijvende krachten in onze mooie vereniging, laat het allemaal gebeuren alsof het niets voorsteld.

Wel: het is ervaring, routine en gedrevenheid en veel Humor.

Bestuur, President en Ceremoniemeester tonen hun belangstelling en betrokkenheid. Het lijkt goed. Volgens mij staat er een strak en kwalitatief zeer goed programma.

De prins mag aanwezig zijn zodat hij zijn dankwoordjes kan voorbereiden voor de volgende avond: Het Gein Galabal. Ergens aan het eind van de generale wordt de Prins vriendelijk doch dringend verzocht de zaal te verlaten. Hij mag niet alles weten.

Er wordt vaak geïnformeerd of ik al zenuwachtig ben. Wel: niet zenuwachtig maar soms wel met heel veel dingen tegelijk bezig. Maar dat is ook leuk. En iedereen werkt in positieve sfeer mee. Dat helpt zeker!

Vrijdag 22 januari 2016

Gewoon als alle dagen: aan het werk. Gisteravond laat nog de dankwoordjes afgemaakt en Marita is zo lief ze nog even netjes uit te knippen en op zwart karton te plakken. Voorbereiding Gein Galabal is gereed.

Op het werk een drukke dag. Om 15:00 denk ik: wegwezen, nog even de binnenkant van de ogen bestuderen en dan kan de avond beginnen.

De avond begint vroeg: Prins Paul II staat om 18:30 strak in het pak klaar om opgehaald te worden. De ophaal service van de Stöppelkaters is geweldig. Ceremoniemeester Ronald Nijboer, Philip Oldenbeuving en Gala President staan ten alle tijden gereed om de Prins te begeleiden. Voorzitter Roy Schulten is zo aardig deze avond de Prins op te halen. We gaan eerst naar de krantenuitwisseling.

Bij de rest van de familie wordt eerst nog geïnformeerd hoe die naar Den Vergulden Kater gaan. Mocht dat uitdagingen geven dan regelt de vereniging dit. Marita Julia en Tim gaan zelfstandig naar Den Vergulden Kater, ze zullen er op tijd zijn en samen met mij de rest van de genodigden ontvangen voordat het programma begint.

Je kunt merken dat carnaval dit jaar vroeg valt. Normaal gesproken zijn de Krantenuitwisseling en het Gein Galabal twee gescheiden avonden. Dit jaar bleek het niet mogelijk dit op twee gescheiden avonden te realiseren.

Strak om 19:00 aanwezig bij de Zwabberaars voor de krantenuitwisseling. We worden hartelijk welkom geheten door Prins Dick I en Prinses Kathrin. Ter plekke horen we dat de voorzitter van de Zwabberaars, mijn buurman: Andre Huis in ‘t Veld, helaas niet aanwezig kan zijn omdat hij door zijn rug is gegaan. Jammer!

Ik ken Dick Kruitbosch al uit de tijd dat ikzelf in het bestuur van de Stöppelkaters zat. Dick was in die periode President van de Zwabberaars. We hadden veelvuldig contact en en de samenwerking verliep prima. Een goede tendens die we als verenigingen moeten koesteren. Carnaval is een periode van veel plezier en verbroedering en carnaval is zeker geen concurrentie.

Het is heerlijk te merken dat we met plezier op elkaars feesten komen en dat we over en weer welkom zijn. Hulde!

Tussen 19:00 en 20:00 komen de andere verenigingen van de gemeente Raalte binnen in de feestzaal en kunnen alle nieuwe Prinsen kennis met elkaar maken.

De sfeer is hartelijk en gezellig. We hebben afgesproken dat ik om 20:00 vertrek en dat Raad van Elf en Hofdames nog zolang mogelijk blijven om aan de activiteiten deel te nemen. Oud Prins Robby I van de Stöppelkaters neemt mijn taken waar. Robby doet dat met verve en plezier. Hij beloofd dat de uitwisseling van onderscheidingen op zich neemt maar zal overdragen aan mij. Rob bedankt!


Het Gein Galabal.

Om 20:00 lopen we de Lampe binnen. De zaal ziet er prachtig versiert uit. We lopen door naar het gedeelte waar mijn genodigden al op mij zitten te wachten. Iedere Prins mag op zijn gala avond 10 mensen uitnodigen als zijn gast. De tafel is snel gevuld met Moeder, Familie, Marita, Julia en Tim.

Ze worden toegesproken door voorzitter Roy en van harte welkom geheten. De avond kan beginnen.

De genodigden nemen plaats in de zaal en de Prinsen met hun gevolg stellen zich op in de gangen van Den Vergulden Kater. Het is een zeer grote groep: Jeugd Prins Dion I met zijn raad en dansgroep, Prins Job I met zijn raad en de firecats en tenslotte Prins Paul II met zijn raad en alle Hofdames.

Onder de klanken van de klapmars kunnen we de volle zaal in en plaats nemen op het podium.

Hierna ontspint zich een geweldige avond met een keur van artiesten. Een extra leuk begin door mijn Moeder op het podium te voorzien van een van de vijf persoonlijke onderscheidingen van de Prins: de huisorde.

Huisorde: Moeder : Willy Albers- Veldhuis

Moeder is enthousiast. Het is gebruikelijk dat twee leden van de Raad van Elf gasten begeleiden die op het podium zijn verzocht. Wel: weinig kans. Bjørn is nog niet uitgesproken of moeder zit alweer op haar plaats. Een krasse dame van 89 jaar. Respect!

Een geweldige verrassing in de vorm van een surprise act: wat blijkt, mijn eigen familie treed op. Geweldig en nooit verwacht. Julia mijn dochter riep steeds als je mij op het podium vraagt ben ik meteen weg en Tim erachteraan: ik ook.

Geweldige optredens van Raalter artiesten als: Herman Tutert, Marc de Wit, Gerard van de Weegh, Ik en Mien Zuster, de dansgroepen van de Stoppelkaters, mijn eigen Raad van Elf en een mooie buut van de Drent: Koop Drost en de cabaret groep uit Lettele 3Koteboebo. Wat een talent, in een woord: geweldig.

Na het officiele gedeelte wordt de zaal in snel tempo omgebouwd en kan er onder de klanken van de DJ vrolijk gedanst en gepraat worden.

Een Top avond!!

 

Zaterdag 23 januari

De wekker gaat al weer vroeg (8:00). We hebben afgesproken dat we de lokatie van het Prinsenfeest gaan opruimen. Zelfs mijn tennis vrienden: Hans Wijnen en Tino Vlierhuis komen een handje helpen en samen met familie wordt er die dag hard gewerkt. Lieve mensen: hartelijk dank.

Ik moet om 9:45 terug naar huis want de volgende activiteiten staan al weer op de rol: Bezoek eerstgeborene en huisbezoek bij ca 30 gezinnen uit Raalte.

Het is een goede traditie dat de Prins op bezoek gaat bij de eerst geboren Baby die in zijn regeerperiode is geboren. Dit jaar zijn we op bezoek bij Tom Vastenavond en zijn vrouw Esther. Julian is de eerstgeborene en we worden hartelijk welkom geheten door zijn broertje Lennard. Onder het genot van beschuit met muisjes worden de carnavals wetenswaardigheden uitgewisseld. Het blijkt al snel dat ook Esther en Tom nauw betrokken zijn bij het carnaval. Zo is Tom ook jeugdprins geweest en neemt hij jaarlijks deel aan het katerspektakel.

Vervolgens door naar Laurels waar we getrakteerd worden op een lunch voordat de dag verder gaat met de huisbezoeken. We zien onderweg dat er hard gewerkt wordt om de Horeca te versieren.

Na de lunch beginnen de deelnemers aan het huisbezoek binnen te komen. Raad van Elf, Hofdames, Oud prinsen en bestuur leden verzamelen zich.

Voor ieder gezin staat er een fruitmand klaar, in veel gevallen is er sprake van ziekte in het gezin waar we op bezoek gaan. De sociale binding in de gemeenschap is een belangrijke factor voor de Stöppelkaters.

In totaal worden er door de verschillende teams 30 gezinnen bezocht die middag.

Op bezoek bij zwager ton van Dartel

Op bezoek bij mevrouw Bets Reinders

op bezoek bij Eerst geborene Julian Vastenavond

Ikzelf heb nog snel een ingelast bezoek: even langs mijn buurman Andre Huis in ‘T Veld die door zijn rug is gegaan en voorzitter is van de Zwabberaars. Het bezoek wordt bijzonder gewaardeerd.

In een gezellige en goede sfeer worden alle bezoeken afgelegd en na afloop verzamelen wij in ons clubgebouw.

De plek waar de leden van de technische commissie, wagenbouw, Raad van Elf, Hofdames, Oud Prinsen, bestuur en prins Paul II zich verzamelen om de dag gezellig te besluiten. Onder het genot van een hapje en een drankje besluiten we deze drukke dag.

Iedereen bedankt die hieraan heeft meegeholpen.

Prins Paul II