Hoe wordt je Prins carnaval? Deel dit met je vrienden!

 Woensdag 20-05-2015

Ribs en Blues 2015

Het is de week voor Ribs en Blues. 17:30 in de auto, langs de IJssel, op weg naar huis vanuit het werk.

 

De telefoon gaat en ik zie in de display Roy Schulten. (Voorzitter Stöppelkaters) Ik denk wat zou Roy willen? Het laatste wat we samen gedaan hebben was de jubileum commissie.

 

 

Na de gebruikelijke algemeenheden vraagt Roy het recht op de man af: 

"Zou je Prins carnaval willen worden?" 

De gedachten flitsen door mij heen. Al een paar jaar zeg ik tegen iedereen die mij vraagt: is dat niets voor jou? De standaard tekst: mijn carnavalstijd is al geweest in de periode dat ik in de raad van elf zat en het bestuur. Nee die tijd is geweest.

 

Carnaval

Roy Schulten - Voorzitter Stöppelkaters

 

Ik zet de auto maar even op de parkeerplaats zodat ik het even rustig kan laten inzinken. Eerste gedachte wauw, tweede gedachte: wat zou Marita er van vinden?

Parkeerplaats langs de IJssel

Ik zeg tegen Roy dat ik wel even tijd nodig ben om dit op mij te laten inzinken. Roy zegt prima, het heeft alle tijd. Ik rijdt door naar huis en bemerk dat ik aan het auto rijden ben met een brede grijns op mijn gezicht. 

Prins carnaval, dat bedenk je toch niet. 

 Vrijdag 22-05-2015

In de week van Ribs en Blues help ik als vrijwilliger voor de Stöppelkaters. Je komt daar al die oud Prinsen weer tegen: Ton  Groot Beumer, Frans Rouwenhoff, Jan Westenenk, Harry te Riele, Paul Wittenhorst en ga zo maar door.  Het voelt goed en ondertussen heb je binnenpret. Hoe verrast zullen ze zijn: familie, Hans, Evelien, Laura, Willeke, Martin, mijn buren, de zwabberaars Andre en Sylvia, mijn kinderen Julia en Tim, mijn moeder, SOS en al die Stöppelkaters. De grijns is niet meer van mijn gezicht te poetsen.

Oud Prins Ton I

Oud prins Jan

Oud Prins Wil I

Gala President Bjørn Roescher, Oud Prins Paul I en Prins to be: Prins Paul II

In de avonduren na de opbouw een biertje en aan de klets met Marc Surig. Met Marc klets je al gauw over de Raad van Elf vanuit de herrinering aan de periode dat we er samen in zaten. Opnieuw de vraag:  is Prins carnaval niets voor jou? Ik houdt lachend het balletje van mij af met het standaard antwoord: die tijd is geweest.

Ondertussen zit je te denken wat thuis het beste tijdstip is om het te vertellen, ben benieuwd wat de reactie van Marita zal zijn. Het moet gebeuren op een moment dat de kinderen niet aanwezig zijn.

Zondag, 31-05-2015

Marita terug van fitness, de kinderen liggen nog op een oor, ik trek de stoute schoenen aan en vertel dat Roy Schulten gebeld heeft. De reactie van Marita: wat wou die dan? " Hij vroeg of ik Prins Carnaval wil worden". Reactie van Marita: " Oh nee hè" We spreken af dat we de gedachte eerst maar even laten inzakken. Het is in ieder geval duidelijk dat er alleen sprake kan zijn van Prins carnaval worden indien Marita en ik er allebei 100% achter staan.

 Zondag, 07-06-2015

Zondag ochtend, kinderen nog in rust. De eerste "Oh Nee" heeft zijn plekje gevonden. We hebben het er constructief over wat het zou betekenen als ik Prins zou worden. We staan er positief in, hebben nog wel veel vragen maar het gevoel gaat de goede kant op en we zijn het erover eens dat het wel een hele speciale beleving zal worden. 

Maandag, 08-06-2015

Roy, telefonisch gesproken en aangeven wat de vragen zijn. Roy zoekt een en ander uit. Vraag gesteld of S.O.S. Vriend: Bjorn er weet van heeft. Bevestigend antwoord.

Vrijdag, 12-06-2015

Roy, geeft uitsluitsel over vragen. Ik geef aan dat hij, na het weekend, uitsluitsel van mij krijgt maar dat ik er een positief gevoel over heb. 

Zondag, 14 juni.

Gesprek met Marita en we hakken de knoop door. We gaan het doen. 

Maandag, 15 juni 2015

Roy gebeld met het nieuws. Top, we spreken af dat na Stöppelhaene alles in gang gezet wordt.

Woensdag, 24 juni 2015

Naar de kapper, vaak gaat het over carnaval, Stöppelhaene etc. En ja, het duurt niet lang of Renate vraagt: Niets voor jou? Prins Carnaval? Met een innerlijke glimlach een ontkennend antwoord.

 

Vrijdag, 26 juni. 

 

Sociëteit Overtallige Stöppelkaters

Grand Cafe Neuf

Jaarvergadering S.O.S bij NEUF. Ik probeer nog heel voorzichtig de mannen zover te krijgen dat ze aan het Katerspektakel meedoen. Zou erg leuk zijn terwijl ik die avond Prins Paul II wordt. Na stemming zijn er vier leden voor en de rest tegen. Het gaat niet door. Jammer! 

 

Woensdag, 20-08-2015 tot en met maandag, 31-08-2015

Opbouw Stöppelhaene, reguliere opbouw en geen woord over carnaval met Björn Roescher en Ronald Nijboer. Op maandag 24 augustus in een verlaten hoekje van de tent een voorzichtige hand van Bjorn en gefeliciteerd en een kort gesprekje. Op dinsdag een handje van Ronald, niet teveel in elkaars buurt komen. We mogen niet meer bij elkaar lopen als normaal zodat er uiteindelijk niets opvalt. 

 

Stöppelhaene 2015

Ceremonie meester Ronald Nijboer en mijn broer Hans die niets weet.

Gala President Bjørn Roescher met Wlma Poppe

 

Zaterdag, 6 september

In de avond eens even de proclamaties van Prins Paul I (Paul Wittenhorst) en Prins  Edwin I (Edwin Jonkman) bekeken. Aan de hand daarvan een eerste opzetje voor mijn eigen proclamatie gemaakt. Na zitten denken over de genodigden lijst voor de prinsen receptie. Met vrouw, zonder vrouw, wel tennis vrienden, geen tennis vrienden, buren, familie. Wie vanuit de vereniging. Zonder enige moeite te doen eindig ik al op 180 mensen, dat is wel heel erg veel. Later blijkt dat ik nog niet volledig ben, ook alle commissievoorzitters worden genodigd. Oud prinsen schijnt weer niet gebruikelijk te zijn. De puzzel gaat nog even door.

 

Woensdag, 9 september. 

Afspraak op geheime lokatie om voor het eerst het prins zijn te bespreken met de Stöppelkaters, normaal President en ceremonie meester. Ik vertrek uit huis onder het motto van een vergadering. Marita is naar de sportschool en sluit vanuit daar aan. We arriveren op de geheime lokatie en treffen een uitgebreid gezelschap aan: Philip Oldenbeuving als President, Bjørn Roescher als Gala-President, Ronald Nijboer als ceremonie meester, Roy Schulten als voorzitter en Han Pronk als bestuur lid. Marita en ik kunnen onze vragen stellen. De vereniging heeft zelfs bijzonder attent bloemen geregeld voor Marita. ( Thuis zeggen we dat ik deze gekregen heb als dank voor lidmaatschap Denktank, wat je er al niet voor moet doen om zaken geheim te houden!). We bespreken de te doorlopen stappen en hoe we geheim kunnen houden tijdens Katerspektakel dat ik de Prins ben en dat Marita en kinderen wel aanwezig zijn. Dit gedeelte heb ik weinig kennis van vanuit mijn bestuur periode. Björn benadrukt dat je goed vast dient te houden in de kattenbak omdat de Raad van Elf er niet altijd even zachtzinnig mee omgaat. Verder veteld hij dat als je uit de bak komt je niet naar links of rechts mag lopen omdat je dan valt over de dragers van de kattenbak. We hebben het uitgebreid over wat er allemaal geregeld dient te worden, van: proclamatie, pak, nieuwsbericht, intro filmpje, foto's als Prins, de prinsen receptie, het tijdframe en wanneer past de prinsenreceptie (carnaval valt vroeg dot jaar).  Ik lever de concept proclamatie aan, deze wordt lachend bekeken. Bij een eerste gesprek al een concept proclamatie klaar. De kosten die je als Prins mag verwachten etc etc. Ik spreek mijn dank uit en dat ik vereerd ben dat de vereniging mij gevraagd heeft. Samen hebben we al binnenpret over de verrassings factor als bekend wordt dat ik Prins ben. Marita vertrekt vijf minuten eerder zodat het thuis niet opvalt dat we samen ergens geweest zijn.

Zaterdag, 24 september. 

Onze buren: Andre en Sylvia huis in 't Veld Prins en Prinses carnaval, van de Zwabberaars, in 2002

Nationale burendag, koffie en gebak en een goed gesprek met je buren. Andre Huis in 't Veld verteld dat ze een Prins hebben bij de Zwabberaars. Ik zit als binnenpret te bedenken dat hij dit jaar zijn tuin met mij moet delen als het gaat over versiering van het huis van de prins. Andre zijn huis wordt jaarlijks versierd omdat hij oud prins is. (Van de Zwabberaars). De versiering strekt zich in de vorm van geel zwarte vlaggetjes meestal ook uit naar mijn huis. Dit jaar wordt het delen want ook mijn huis zal versierd worden.


Prinsje in de Dop

 's avonds een aanvang gemaakt de foto's voor het intro filmpje bij elkaar te zoeken. Het is nog wel een hele klus. Foto's uit fotoalbums digitaliseren. Mijn digitale foto archief doorzoeken op carnaval foto's waar ik op sta. Er gaat heel wat tijd inzitten. Vervolgens op volgorde zetten en aanleveren bij Bjørn Roescher. Bjørn vind de foto's prima. Er dient wel een bepaalde opbouw in te zitten zodat het niet direct duidelijk is wie de nieuwe prins is. Voor familie (Hans en Willeke) zal het wel redelijk snel duidelijk zijn. Ook nog foto's van Pa en Ma erin verwerkt uit lang vervlogen tijden en foto's van zus Elly die ook nog lid is geweest van de dansgarde. Heeft het publiek wat te raden.


Van de Prins geen kwaad weten

Pa en Ma vierden ook Carnaval

Zus Elly als Dans Marieke (Tweede van links)

 

Zaterdag, 3 oktober. 

Oud bestuur uitje van de Stöppelkaters. We brengen de dag creatief door met schilderen. In de nazit bij Herman en Brigitte Poppe komt in het gesprek de carnaval aan de orde. Oud Prins Jan polst bij Michel Rabelink of het al bekend is wie de prins is. Michel houdt zich op de vlakte en zegt dat het wel een goede vent is. Ik laat wijselijk niets blijken. 

Oud Prins Jan creatief bezig.

 

Oud Prins Jan: "Michel, wie wordt de Prins?"

Zaterdag, 10 oktober

Ik bespreek met Marita op welk moment we het de kinderen gaan vertellen dat ik Prins wordt. We zijn het er samen over eens dat dit de avond voor de bekendmaking wordt. Op de dag zelf gaan we met zijn tweeën naar mijn moeder om het haar te vertellen. Ze heeft geen internet en ik wil dat ze het weet voordat ze het de volgende dag in de krant kan lezen. Ben benieuwd wat ze ervan vind.

Julia Albers

Julia Albers

Tim Albers

Tim Albers

Maandag, 12 oktober.

In een vroeg stadium al vrij regelen zodat ze op het werk niets door hebben. Vrijdag 13 tot en met 16 november vrij gevraagd. Kunnen we vrijdag de komst van Raad van Elf, bestuur en genodigden voorbereiden tijdens de afterparty. Ik zit nog even na te denken over mijn buren Andre en Sylvia Huis in 't Veld. Andre en Sylvia zijn Prins en Prinses bij de Zwabberaars geweest en we hebben er een prima buren relatie mee. Ik vind het wel leuk als ze erbij zijn op de afterparty. Alleen hoe nodig je ze uit om 01:00 's Nachts zonder dat ze direct doorhebben dat je Prins bent geworden.


Donderdag, 15 oktober. 

Onder het het motto van een bouw vergadering van de Stöppelkaters vertrek ik rond 19:15 richting Ter Haar. Martijn heeft net zoals de vorige keer de achterdeur al op een kier . Marita kan niet mee in verband met overleg over de verjaardag van Tim.

Pak past, nog wat inkorten bij mouwen en broek en dan is het ok. Martijn bedankt voor zijn hulp. Het pak komt bij Philip terecht zodat hij bij de Lampe naar binnen kan smokkelen. De volgende fase zal worden het maken van foto's bij Kemper fotografie. Nog even drie foto's gemaakt bij ter Haar en deze doorgezonden naar Philip, Bjorn en Ronald. 


Prins Paul II in wording

Prins Paul II in wording

Prins Paul II in wording

Dinsdag, 20 oktober.

Foutje bedankt. Een like gegeven op de Stöppelkaters Facebook pagina met daarop de Kattebak. Eerst nog gekeken of er al mensen geliked hadden. Ca 17 likes, ik denk daar pas ik ook wel tussen.

Ja hoor: Paparazzi S.O.S. vriend Lauk Bouhuijzen let overal op. en komt met de Facebook reactie: " Zou eindelijk die Paul Albers uit de kattenbak komen?" 

Foute boel: geen reacties meer op welk carnavals Facebook item dan ook

De kattenbak

Woensdag, 21 oktober.

Alarmbellen via Bjørn. Graag minder reageren op Facebook. Begint mensen op te vallen.

Oke Bjørn, geen uitingen meer via Facebook. Steeds meer aankondigingen op Facebook over het Katerspektakel, het komt naderbij.

Gala President Bjørn Roescher waarschuwt!!

Woensdag, 28 oktober

Geconcentreerd aan het werk

Geconcentreerd aan het werk

Foto sessie bij Stefan Kemper, Philip geeft laatste instructies over waar te parkeren. Spannend!

Marita en ik wringen ons in bochten thuis om het tijdstip van 19:30 ter plekke uit te leggen. Marita zegt dat ze een uur later naar fitness gaat en ik zeg dat ik naar een bouwvergadering van de Stöppelkaters ga. Ik had mijn zwarte schoenen 's morgens al in de kofferbak van de auto gegooid zodat ik niets hoef uit te leggen over wat we meenemen. De rest van de benodigdheden gaat mee in de tas van Marita: Haargel, water spuitbus, poeder voor het gezicht. Nog even een laatste scheerbeurt en tandjes poetsen en dan zijn we er klaar voor. We vertrekken gescheiden zodat de kids niets doorhebben.

We zijn mooi op tijd. Ronald, Bjorn, Philip en Stefan Kemper zijn er al. Binnen aangekomen kan de aankleed sessie beginnen. De heren hebben oog voor detail. Aleen het giletje van Ceremoniemeester Ronald blijkt te passen. De rest is te groot. De steek blijkt waarachtig iets te groot dus als opvulling gaat er maar zolang een van de nieuwe sokken bijin.

Belichting oke? De sfeer is prima.

Oog voor detail

Vervolgens een serie proef opnames: belichting zus, belichting zo, staf anders vasthouden,  de ketting hoger vastzetten zodat deze op de foto goed in beeld is. Lachen met de mond dicht, lachen met de tanden zichtbaar.

Ik ga het met dat pak aan in ieder geval niet koud krijgen. Blouse, Giletje, jasje van pak en cape geven voldoende warmte aan een warmbloedig mens. De bril begint zo nu en dan al te beslaan en de hulp troepen poetsen deze weer keurig schoon. De bril staat niet recht, alles wordt in detail gecorrigeerd en gecontroleerd.

Hierna controle van de foto's en je kunt je voorkeur uitspreken voor bepaalde foto's. De keuze valt op een foto met tanden zichtbaar.

Het vervolg worden foto's met een vrolijke pose: Duimen de lucht in en plezier uitstralen. Onder de nodige hilariteit lukt dit.

De volgende serie worden foto's zonder de officiele versierselen zodat Herman Tutert het portret van de prins kan schilderen.

Anderhalf uur later hebben we alles afgerond. Ronald neemt alle kleding mee zodat deze op de avond zelf al ter plekke is.

Marita en Robby Harleman

Marita en ik willen niet tegelijk thuiskomen. Zij vertrekt al en ik moet nog wat tijd doden. Ik besluit een snack te halen bij Robby's Snacks. Oud Prins Robby is aanwezig. We schudden elkaar de hand en binnen twee minuten gaat het gesprek over het katerspektakel en wie de nieuwe Prins zal worden. Robbie zegt: "Jij". Zonder een spier te vertrekken kom ik met mijn standaard verhaal over die tijd is geweest. We kletsen nog verder  over de maandag na de elfde van de elfde en het prinsenuitje. Robbie gaat altijd mee, ik al een aantal jaren niet meer omdat het werk dit niet toeliet. Tja Rob: dit jaar gaan we het samen beleven.

We nemen vrolijk afscheid en met een glimlach op mijn gezicht bedenk ik: "Hij zou eens moeten weten dat ik net uit de foto studio van Stefan Kemper kom"

Er komt nog een finale bespreking van de avond van vrijdag de 13e en dan is het zover. Ik heb de voetbal voor dat weekend van A2 geregeld. Ido Overmars vervangt mij zodat ik de handen vrij heb. Hij vraagt nergens naar.

Het komt nader bij

.Donderdag, 29-10-2015

Jaarvergadering van de Stoppelkaters bij Hotel de Zwaan.

De prins laat zich groeten! Daar laten we het bij, alles blijft geheim.

Maandag, 9 november

De plannen om het de kinderen pas op de avond voor het katerspektakel te vertellen lopen in het honderd. Marita had van tevoren al geregeld dat Tim zijn werk bij de Albert Heijn verzet was naar de zondag en later zelfs geregeld dat hij helemaal niet hoeft te werken.

Tim vertelt 's avonds dat hij een dienst van een van de anderen heeft overgenomen op zaterdag en dat hij 5:00 moet beginnen. Marita en ik kijken elkaar aan en besluiten op dit moment maar duidelijk te maken dat hij die dienst moet afzeggen.

Ik loop naar boven en haal de twee enveloppen op waarin een foto zit van Prins Paul II in vol ornaat. we zeggen ze dat wat ze te horen krijgen strikt geheim moet blijven en dat er niet via de telefoon ge-apped mag worden.

In verwondering wordt er naar de foto gestaard. He? jij zei toch altijd dat jou tijd geweest was?

Daarna enthousiasme en veel vragen en plezier over al die mensen die niets weten en verrast zullen worden.

 

Vrijdag, 13 november.

Het is zover, we gaan ervan genieten!!

In de ochtend mijn moeder vertelt dat ze een prins in de familie gaat krijgen. Ze reageerd blij verrast. Benadrukt dat niemand dit mag weten. Dit komt goed!

 

Moeders en Elly

 

Tim, Paul, Julia en Marita Albers

Prins Paul II onder het Motto: " Als Stöppelkater in hart en nieren, hoop ik met U het feest te vieren"